Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

ΝΑΥΑΓΙΟ ΔΟΚΟΥ

ΝΗΣΙΔΑ ΔΟΚΟΣ
Η νησίδα Δοκός απέναντι από την Αργολική ακτή, ανάμεσα Υδρας Ερμιόνης και Σπετσών, αποτελούσε ανέκαθεν ένα καλά κρυμμένο στρατηγικό σημείο. Γι αυτό και από τα πολύ παλιά χρόνια είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των διαφόρων πολέμαρχων.
Είναι ορεινή , βραχώδης, με υψόμετρο 308 μ. Εκεί εξορύσσονταν πολύτιμα χρωματιστά μάρμαρα, για πολυτελείς οικοδομές. Νότια έχει φάρο, και βόρεια καλό αγκυροβόλιο που χρησιμοποιήθηκε κατά τον Αγώνα του 1821,από τα υδραίικα πλοία, σα χειμερινό αγκυροβόλιο. Κατά την απογραφή του 2001 η Δοκός βρέθηκε να έχει 43 κατοίκους. Στην ανατολική της πλευρά υπάρχουν τα ερείπια ενός μεγάλου Βυζαντινού - Ενετικού κάστρου.
Η νησίδα απ ότι έδειξαν έρευνες είχε κατοικηθεί από την εποχή του χαλκού, πριν 6.000 χρόνια. Λείψανα εκείνης της εποχής βρέθηκαν κατά μήκος όλης της παραλίας. Το 1975 βρέθηκε κοντά στην ακτή το αρχαιότερο γνωστό ναυάγιο χρονολογούμενο μεταξύ 2.500-2.000 π.Χ.Επειδή όπως είπαμε βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο, σε σημείο ελέγχου της ναυσιπλοϊας, οι Βυζαντινοί κατασκεύασαν το κάστρο, τον 7ο μ.Χ αιώνα, επί Ηρακλείου ή Κωνσταντίνου του Δ, το οποίο αργότερα χρησιμοποίησαν οι Ενετοί, μέχρι και ο ίδιος ο Μοροζίνι το 1670 Οι οχυρώσεις του κάστρου- που εκτείνονταν προς τη βόρεια πλευρά του νησιού - είχαν γίνει σε μεγάλη έκταση, πράγμα που δείχνει ότι εκεί έμεναν πολλά άτομα.
Υπήρχαν πολλά κτίρια που σήμερα έχουν μνημειακό χαρακτήρα Ακόμη και στην αρχαιότητα, το νησί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν νησί καταφύγιο, αλλά νησί με μόνιμους κατοίκους. Οσο για τις οχυρώσεις, αυτές ήταν αποτέλεσμα στρατηγικής πολιτικής μεγάλων οικονομικών δυνάμεων και όχι κατακτητικών ομάδων. Και είχαν κατασκευαστεί σε συνδυασμό με το κάστρο της Μονεμβασιάς και το κάστρο του Θερμησίου Ερμιονίδας. Εξω από το Κάστρο υπήρχαν δύο ναοί, ο ένας βασιλικού ρυθμού, ερείπια των οποίων υπάρχουν σήμερα Η βόρεια παραλία της αποτελεί σημείο εκδρομής και κατασκήνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου